2008. december 15., hétfő

Spenót krémleves

Ismét egy leves. Már az illata is zöld, a színe pedig egyenesen haragos. Mármint zöld. Az állaga lágy, krémes. Íze szintén zöld. Ha kapsz még valahol friss spenótot, feltétlen próbáld ki.
Folyton szaladó háziasszonyoknak különösen előnyös, 3 perc alatt készen van, és nem kell hozzá más, csak egy turmixgép.
Hozzávalók 2 személyre:
40 dkg spenót
1 kisebb avokádó
1 alma
fél citrom leve
őrölt bors, só
3 dl víz

A hozzávalókat krémesre kell turmixolni. Kóstolás után lehet még igazítani a fűszereket, lehet fokhagymával, esetleg gyömbérrel is készíteni. Nekem ez az egyszerűbb változat ízlett a legjobban. A "zöld" ízt a citrom finoman kiemeli.
Ajánlom nyers kenyérrel, csírával.


Más zöldekkel is szoktam ilyen levest készíteni, de eddig a spenót, sóska és a mángold vált be a legjobban. A kelkáposzta, leveles kel rostjai nagyon erősek, az íze is erőteljesebb. Ezeket más zöldségekkel együtt turmixolva, majd szépen leszűrve szoktam fogyasztani. Íme itt egy recept erre is:

Zöld lecsó:
2 paradicsom
2 paprika
4-5 levél kelkáposzta (a zöld külső levelek)
fél csokor petrezselyem

Az egészet jól összeturmixoljuk, és amikor már sima, durva konyhai szűrőben bottal átpasszírozzuk, és jól kinyomkodjuk. A zaccot kidobjuk a komposztba, a lé pedig fogyasztható.

Először a lédús anyagokat kell a turmixgépbe tenni, aztán a leveleket, hiszen ez az étel nem tartalmaz hozzáadott vizet.

Ezt az italt a második nyers vegán találkozón ittam először Sáfár Iván jóvoltából. Köszönet érte. http://vibrantegeszseg.lapunk.hu/

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Köszi szépen a spenót-leves receptet, nagyon finom lett! :-)