2009. február 20., péntek

Almás-mesquites hajdina kása

A címben már nem is írom, hogy nyers, hiszen itt minden az!

Egy kis magyarázatra szorul a címben szereplő összetevő, a mesquit. Urbán Vali honlapján ezt találtam róla:

Mesquit
Szuperétel (superfood)
Hüvelyes növény, mely Dél-Amerika vidékéről származik. Tradicionálisan az amerikai bennszülöttek megőrölték a hüvelyben található magokkal együtt, és az így nyert őrleményből lisztet készítettek, vagy édesítőszerként használták, de édes italokat is készítettek belőle. Ma szintén nagyon változatos a felhasználása. A cukorbetegeknek a vércukorszint normalizálására adják, mások pedig az egészséges inzulinszint fenntartása miatt fogyasztják. Fehérje tartalma 11-17%, de van benne lizin, kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, és élelmi rost is.

Nálunk a BioABC-ben lehet kapni. Kitűnő ízesítője desszerteknek, turmixoknak.

Akkor lássuk a receptet:


Almás-mesquites hajdina kása
Buckwheat mash with apple and mesquit

1 bögre csíráztatott hajdina
1 pucolt hámozott alma
1ek. nyers agave szirup
1tk. nyers mesquit
1dl tiszta víz

1 cup sprouted buckwheat
1 peeled apple
1 spoon raw agave syrup
1 teaspoon raw mesquit
1 dl clear water

A hozzávalókat turmixgépben simára turmixoljuk.

Blend ingredients in blender until smooth.

Nekem ez a recept azért tetszik, mert nagyon egyszerű, de mégis van benne valami különleges, a mesquit, amiről ugyan már hallottam, de receptem eddig még nem volt.

Nincsenek megjegyzések: