2009. március 29., vasárnap

A búzafűről

A legutóbbi potluck-on Gábor tartott egy kis előadást a búzafűről.
Mielőtt még további recepteket tennék fel, közzéteszem ezt az anyagot. Nagyon sok könyv és cikk született már a búzafű jótékony hatásairól. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy olvassátok el, és ha még nem vagytok rendszeres búzafűlé fogyasztók, akkor rajta, el lehet kezdeni. Biopiacon, de már kisebb bio boltokban is hozzáférhető.


Az örök fiatalság elérhető forrása:
„Nem ígérem, hogy a búzafű halhatatlanságot ad, ám egyre elevenebbnek érzed majd magad tőle, mert a vér tisztításával és az elhasználódó sejtek fiatalításával csökkenti az öregedés folyamatát.”
Ann Wigmore

A búzafű nem gyógyszer. Semmilyen egészségre káros mellékhatása nincs! Mindenkire egy kicsit másképp hat. Hatóanyagai révén az egész szervezet működését pozitívan befolyásolja, a káros anyagokat lebontja a szervezetünkből.

A búzafű frissítőként és fiatalítóként egyaránt használható, mivel nagy mennyiségben tartalmaz természetes vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és enzimeket. Szervezetünk könnyen fel tudja dolgozni, mert emésztése kevés energiát igényel, így a gyenge emésztésűek is jótékonyan fogyaszthatják. A búzafű magas klorofil tartalma miatt dúsítja a vérünket oxigénnel, a sejtek oxigénellátása javul, így a gyulladások megszüntetésében komoly szerepe van. A búzafű egyszerre méregtelenít és – a táplálkozási hiányosságok pótlásával – növeli az energiaszintünket.

Csaknem annyi vitamin van benne, mint a citrusfélékben.
A búzafű lé tartalmazza az összes ismert ásványi anyagot amelyre a szervezetünknek szüksége van. Tökéletes fehérjeforrás: az összes esszenciális aminosavat a megfelelő arányban tartalmazza. A búzafű lé az egyik leggazdagabb A és C vitamin forrás. Egyenlő arányban gazdag E, F, K, és B vitaminokban. Jelentős a B17 (laetrile) tartalma, amely a tudós és kutató körökben elismert, hogy a normál sejtek befolyásolása nélkül rombolja szét a ráksejteket. Segít az emésztésben és a belső szervek működésében. Megsemmisíti a kórokozó baktériumokat és segít visszaállítani a hasznos baktériumok egyensúlyát a belekben, amely folyamat lényeges az egészséges immunrendszer érdekében.

Dr. G. H. Erp-Thomas kutató tudós és termőföld specialista több mint száz különböző alkotóelemet volt képes kimutatni a friss búzafűből. Véleménye szerint ez egy "tökéletes étel". 3 kg búzafű értékes tápanyagtartalma megegyezik 70 kg tetszőlegesen választott nyers bio zöldségekével.

Erőteljesen lúgosító hatású, kimagasló kalcium, magnézium, és kálium tartalma van. Tizenhétféle aminosav található meg benne, ebből nyolc olyan, amelyet a szervezet nem képes önmaga előállítani. Az aminosavak külső bevitele azért fontos, mert hiányuk esetén allergiás reakciók jelentkezhetnek, romlik az emésztés, gyengülhet az immunrendszer, idő előtti öregedés következhet be. Enzimtartalma szinte egyedülálló, rendkívül sok benne a zsírbontó lipáz, a fehérje– és keményítőemésztést segítő proteáz, illetve amiláz, a szívizomszöveteket karbantartó transzhidrogenáz, valamint a sejtek öregedését lassító, szervezetünket a sugárzástól védő, gyulladáscsökkentő szuperoxid – dismutáz (SOD) enzim.

A búzafű magas enzim tartalma miatt erősen tisztító hatású, ezáltal elfogyasztása után azonnal reakcióba lép a szervezetünkben lévő mérgekkel és nyákosító anyagokkal. Először lehet, hogy émelygést fogunk érezni, amely azt mutatja, hogy a méregtelenítés beindult a testünkben. Előfordulhat erős hasmenés, fokozottabb izzadás, illetve aluszékonyság is, melyek mind feltétlen jelei a szervezet tisztulásának. Lehetőség szerint a búzafű fogyasztását követően egy órán belül ne együnk szilárd ételt. A méregtelenítés elősegítésére azonban igyunk nagyobb mennyiségű tiszta vizet, vagy kombucha fröccsöt. Magas klorofill tartalma segít a vérszegénységen, javítja a vérkeringést, valamint a sejtek és a szövetek oxigénellátását.

A klorofill kölcsönzi a növénynek a zöld színt. Ez teszi elérhetővé számukra a nap energiáját. A világon minden élet tőle függ. A gabonafűben levő anyagok az egészséges vér egyes alkotórészeinek felépítését és működését is segítik. A vérfesték (hemoglobin) és a klorofill nagyon hasonlítanak egymásra. Az emberi vér pigment képződése ugyanolyan módon zajlik, mint a levélzöld képződése a növényeknél. Sejtjeink a klorofill tartalmú ételeknek köszönhetően több oxigénhez jutnak, mivel a klorofill segíti az oxigént szállító hemoglobin képződését.
Mindazoknak, akik krónikus kimerültségben szenvednek, fáradtnak, csenevésznek érzik magukat. Akik nem akarják elfogadni, hogy életmódjuk, táplálkozási szokásaik révén kellemetlen testszaggal, rossz közérzettel éljenek.
• vágás, égés, bőrpír, csípés esetén rácsepegtetni a bőrfelületre.
• Komolyabb esetekben, (nyitott sebek, fekélyek, daganatok, stb.) a lével átitatott rostot borogatásként alkalmazhatjuk.
• Hajra téve hajmosás előtt egy órával, segít a lestrapált, töredezett haj regenerálásában. Jól bedörzsölve a viszkető, korpás fejbőrre is hatékony.
• Gargalizálva, vagy a füvet rágva és a rostot kiköpve, felfrissíti a leheletet, könnyít a torokfájáson. Csökkenti a fogínyvérzést és képes megszűntetni a duzzadt fogínygyulladást.
• Beöntés alkalmával segít a bélfalról letisztítani a sok éves lerakódásokat, böjt alkalmával is lehet búzafű beöntést alkalmazni (+inni)

A csíráztatott búza és a búzafű lé fogyasztása a következő betegségek esetén ajánlott:
- bőr-, légúti betegségek
- fáradtság, idegrendszeri problémák
- bél-, májbetegségek esetén
- hajhullás, impotencia, ízületi gyulladás, hólyag- és vesepanaszok fennállásakor
- biztonságos és hatásos fogyókúrás szer is
- előnyösen befolyásolja a vérsejtek, a csontok, a mirigyek, az izmok működését is
- az immunrendszert is komolyan erősíti, és csökkenti a rákos megbetegedés lehetőségét

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia Gitta, nekem személy szerint nagyon tetszik amit itt olvastam. De mivel nem vagyok gyakorlott ezen területen, kérdezném:
- milyen formában lehet kapni?
- mit kell vele tenni hogy ilyen szép nagyra nőjön?
- és hát hogy is kell bármit készíteni belőle?
köszi, szia, Iza

Gitta írta...

Izolda!
Levágott fű formájában lehet kapni, átlátszó tasakba becsomagolva.
Ha már fű formájában veszed, akkor már nem kell vele semmit csinálni.
Ha magot veszel, hántolatlan búzát, akkor csíráztató tálban lehet ilyen szép nagyra növeszteni. Ha írsz nekem egy e-mail címet, akkor írok erről bővebben.
Mit lehet készíteni belőle? Leginkább a levét kell kinyerni, kipréselni, és reggel, éhgyomorra meginni. gitta@wisoft.hu

xy írta...

Kedves Gitta!
Pár hete én is részt vettem a kőbányai Zöldturmix Fesztiválon és az ott hallottak nagyon nagy hatással voltak rám.
Azóta próbálok áttérni, kisebb nagyobb sikerrel a nyers étkezésre. A kérdésem az lenne, hogy a búzafű kipréselt leve tartalmazza a fehérjét vagy inkább össze kellene turmixolni mindenestől, hogy ne vesszen kárba ?

Köszönettel, Anett

Gitta írta...

Kedves Anett, semmi nem vész kárba, a búzafűnek csak a leve fogyasztható...