2009. május 28., csütörtök

Zöldséggel, fasírttal töltött hajdina palacsinta

Vegetáriánus korom egyik kedvence a sós palacsinta volt, zöldség töltelékkel, ezért gondoltam, hogy ennek a nyers változata is ízleni fog. Nagy örömöm volt az elkészítésében is, és a végeredmény felülmúlta az elvárásaimat.


A fasírtot el lehet készíteni már korábban, a hűtőszekrényben eláll egy hétig is. A hajdina palacsintát, a szószt és a zöldségeket kell frissen összerakni, ez időigényes, de megéri a fáradozást.

Hajdina palacsinta hozzávalók:
(ebből két közepes kör alakú lap lesz)
2 csésze 1-2 napos csíráztatott hajdina
1 cukkíni meghámozva, feldarabolva
1 kisebb sárgarépa darabolva
1/2 csésze őrölt sárga lenmag
pici só, pirospaprika, bors
kevés tiszta víz

Fasírt hozzávalók:
egy csomag fenyőmag (5 dkg)
1 csésze tökmag
1 csésze paradió (vagy beáztatott magyar dió)
1/2 csésze beáztatott szárított paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej lilahagyma
pár csepp friss citromlé
só, bors, pirospaprika

Szósz hozzávalók:
1 csésze kesudió
1 csésze tiszta víz
1/2 citrom leve
csipet só

Zöldségek:
Bármi, ami friss és kéznél van, saláta, medvehagyma,
paradicsom, paprika, spárga, uborka, cékla, sárgarépa,
káposzta, csírák, stb.

A palacsintához a sárga lenmagot kávéőrlőn megdaráljuk, és beáztatjuk annyi vízbe, amennyit magába szív. A többi hozzávalót turmixgépben simára keverjük, majd összekeverjük a beáztatott lenmaggal. A masszából két kör alakú lapot nyújtunk, és aszalógép tapadásmentes tálcáján szárítjuk. 2 óra után, vagy ha a teteje már száraz, meg kell fordítani, és még 2-3 órán át aszalni 42 fokos hőmérsékleten. Arra kell figyelni, hogy ne száradjon keményre, mert akkor nem tudjuk hajlítani, törik.

A fasírthoz a hozzávalókat konyhai robotgépben összedolgozzuk, ne legyen teljesen sima állaga, akkor jó, ha már összeáll egy masszává, de kicsit még darabos. Ízlés szerint fűszerezzük, ez most egy magyaros fasírt lett sóval, borssal, pirospaprikával. A masszából kis fasírtokat formázunk, és ők is mehetnek az aszalóba. Ha kívül már száraz, belül még szaftos, akkor jó.

A szószhoz összeturmixoljuk a hozzávalókat, és már készen is van.

Összeállítás: A palacsintára rátesszük a nyers zöldségeket, a zöldségeken elrendezgetünk néhány fasírtot, és meglocsoljuk egy két kanál szósszal. A palacsinta két oldalát felhajtjuk, majd alulról feltekerjük. A palacsintát kettévágjuk, és tálaljuk.

A szószt tetszés szerint lehet a palacsinta tetejére is locsolni, de szerintem bent jobb volt. A képen látszik a medvehagyma, és az egész batyu belseje is.
Ha munkába, kirándulásra csomagoljuk, akkor a szószt hagyjuk ki belőle, mert eláztatja a tésztát, és szétesik. A szószt tegyük külön kis lezárható edénybe, és csak fogyasztáskor öntsük a palacsintára (vagy egyszerűen mártogassuk bele... nyamm)

Nincsenek megjegyzések: