2009. szeptember 13., vasárnap

Alma torta

Az eredeti alma tortát Urbán Valitól tanultam. Egy kicsit változtattam rajta, de a lényeg maradt, nem is szaporítom a szót, a mostani potluck-on is nagy sikere volt, íme a szép és finom alma torta:


Hozzávalók:
az alaphoz
2 csésze csíráztatott hajdina
½ csésze hántolt kendermag (helyettesíthető mandulával)
8-10 szem beáztatott datolya (ha medjool datolyát használsz, akkor elég kevesebb is)
pici só,
½ csésze hántolt kendermag (helyettesíthető mandulával) (ez itt szándékos ismétlés)

a töltelékhez
8-10 szem kisebb alma
1 narancs leve
1 citrom leve
méz (vagy édesítőszer)
csipet őrölt fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
pár szem dió
kis marék mazsola (ez ízléstől függ)
1 kanál utifűmag héj

a kesuhabhoz
20 dkg kesudió
1 kis csésze víz
2 kanál méz
1 citrom leve
1 alma pucolva, hámozva

Az alaphoz valókat (kivéve a második fél csésze kendermagot) aprítógépben addig keverjük, amíg össze nem áll egy masszává. Ekkor egy kerek tortaforma alján egyenletesen elnyomkodjuk. A tortaforma oldalára is jusson, kb 4 cm magasságban. Ha tehetjük, tegyük be egy pár órára az aszalógépbe, hogy minél jobban kiszáradjon. Kendermag helyett használhatunk áztatott, hámozott mandulát.

A töltelékhez az almák felét nagylyukú reszelőn lereszeljük, a másik felét pedig apró kockákra vágjuk. (fontos az egyensúly, ha több a darabos, akkor nehéz lesz vágni a tortát, mert szétesik darabokra. Ha több lesz a reszelék, akkor pedig túl pépes, nedves lesz, nem győzzük sűríteni.) A narancs és a citrom kifacsart levével összekeverjük. Ízesítjük, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót is. Diót is tehetünk bele, csak ne túl sokat! A mazsola és az utifűmag héj a sűrítés miatt kell, ezek szívnak fel némi nedvességet. Jól keverjük össze, többször keverjük át a masszát. Az ízesítésnél figyeljünk oda, ha savanyú volt az alma, akkor lehet, hogy több méz kell bele, édes alma esetén pedig lehet, hogy több citrom. Az almák mennyiségén is lehet változtatni, ha kisebbek az almák, akkor lehet még beletenni. A lényeg, hogy kb 7 cm magas legyen a tortaformában a töltelék magassága.


Az öntethez turmixoljunk mindent össze. Kevés víz kell hozzá, nehogy túl folyós legyen! Egy sűrű masszát kell kapni. Az almától kicsit lazább szerkezetű lett, nem olyan nehéz, zsíros.


A torta összeállítása: az alapra rászórjuk a ½ csésze kendermagot (vagy őrölt mandulát vagy diót), hogy a töltelék ne áztassa el az alapot (azért is jó aszalni egy kicsit, hogy ha mégis keletkezik egy kis almalé, azt be tudja szívni, de mégse ázzon el). Erre jön a (fölösleges nedvességtől megszabadított, lecsöpögtetett) töltelék, ezt szépen elsimítjuk. Ha van időnk és türelmünk, akkor az az igazi, ha a töltelékből az egy harmadát rárakjuk az alapra, és még 2 órára visszatesszük az aszalóba. Ha erre töltjük rá a maradék tölteléket, akkor biztosan nem lesz eláztatva az alap! Majd a tetejére borítjuk a kesuhabot. Hűtőbe tesszük, és kicsit állni hagyjuk fogyasztás előtt.

Készíthetjük bármilyen gyümölcsből, pl eperből, mint -ITT -, vagy Diánál szederből -ITT-. Az alapnál vigyázni kell, nehogy túl zsíros legyen, mert akkor megüli a gyomrunkat. Az alma töltelékbe sem szabad sok olajos magot, pl diót tenni, mert itt épp az a lényeg, hogy sok sok gyümölcs legyen, lehetőleg minél kevesebb olajjal.

3 megjegyzés:

KryaSpirit írta...

Nézz be hozzám légyszi!:))

Bogi írta...

Szia Gitta!

Ez nagyon finom volt!!! :-)

Azon agyalunk Gáborral, már egy éve, hogy vegyünk-e aszalót. :-D Jó lenne a csibe 1 éves szülinapjára mondjuk valami hasonlót alkotni, hátha a család a haját tépné, hogy "nyers torta, atyaég!!!" :-D

Bogi

Gitta írta...

Bogi, vegyetek, ha izlettek a nyers kenyerek, krékerek, fasírtok és a torta is, akkor ki fogjátok használni.