2009. november 26., csütörtök

Kesudiós gyümölcsök


A legutóbbi potluck-on nagyon gyorsan elfogyott ez az édesség. A tálból ki lett kotorva az utolsó cseppig. Mindenkinek ajánlom kipróbálásra... Mostanában elég gyakran készítem, nagyon szeretem, mert hihetetlen nagy a variációs lehetőség, minden alkalommal más és más ízek dominálnak benne attól függően, hogy milyen kedvem van, vagy hogy milyen gyümölcsök vannak itthon. Az első változatot nyers gyümölcsrizs névvel már feltettem ide a blogra. Kaptam kritikát, hogy miért akarok én főtt ételeket utánozni... tényleg, miért is? Talán aki most ismerkedik a nyers ételek világával, szívesebben próbálna ki olyan finomságot, ami emlékezteti valami megszokottra. Vagy ez szerintetek nem annyira fontos?

Általános recept:
1 csésze apró kockára vágott, hámozott cukkíni
1 csésze friss gyümölcs szintén kockára vágva
1 csésze aszalt gyümölcs beáztatva, kockára vágva
1 csésze kesudióból készített édes szósz: kesudió, víz, agavé szirup ízlés szerint, fél citrom leve, és egy kávéskanál vanília por.


A fentiek körülbelüli arányok, ettől el lehet picit térni, de nem érdemes. Jól kipróbált, és sokszor variált recept, még nem sikerült elrontani. A cukkíni egy viszonylag íztelen töltelék, hiszen a friss és aszalt gyümölcsöknek elég intenzív ízük van. Viszont ha a cukkíni magába szívja a szószból a finom ízeket, nagyon jó összhangban lesz a többiekkel!


Tudjátok már, hogy most mi következik, ugye? Kívül édes, krémes, belül pedig intenzív, kicsit savanykás, friss, ropogós. Készítheted a kedvenc gyümölcseiddel, és kedvedre variálhatod.

A potluckra vitt összállítás:
cukkíni
1 kisebb alma, szőlő, fél banán
aszalt sárgabarack, mazsola, datolya, aszalt eper
és a vaníliás kesuszósz

A képeken láthatjátok, hogyan vágtam kockákra a cukkínit, és hogy nézett ki a gyümölcsök hozzáadása előtt. Lehet aprítógépben is készíteni, biztosan gyorsabb :).

Felhívás: készítsetek ti is a fenti alaprecept alapján kesudiós gyümölcsöt! Küldjétek el a tapasztalatotokat, a receptet, esetleg fotót róla! Kinek melyik gyümölccsel jött be igazán, milyen fűszereket lehet még hozzá használni a vanílián kívül, stb. Milyen más maggal? Mandulával, napraforgó maggal? Kendermaggal?
Minden információt felteszek a blogra, lássák mások is milyen sokféleképpen lehet elkészíteni!
A legjobbak, legötletesebbek kapnak tőlem egy csomag kakaó nibs-et!

2 megjegyzés:

Bogi írta...

Szia Gitta!
Azért jó ez a blog, mert olvashatom, hogy miről maradtam le a potluck-on. :( pl erről is.
Ja, és te mennyiért kapsz ilyenkor cukkínit? Nálunk 500 ft kilója, és kicsik és csenevészek.

Bogi

Gitta írta...

Bogi, te meg sem kóstoltad?
Nálunk is kábé ennyiért lehet kapni, de nem annyira vészesek. Az igaz, hogy nem igazán most van itt a szezonja, ezt néha elfelejtem.