2009. november 22., vasárnap

Sokféle dió

A legutóbbi potluckon beszélgettünk arról, hogy milyen sokféle dió van, és vajon tudja-e mindenki, hogy melyik melyik.
Most megpróbálok rendet vágni a nagy homályban, és összeszedtem, hogy én hányféle diót ismerek, aki tud még többet, vagy ki tudja egészíteni az információkat, az ne habozzon, írjon!

Szóval először is van a hagyományos magyar dió, ami pl itt is terem a szomszéd bácsi kertjében:

A vitamin sziget oldalán ezt találtam a dióról:

"Csontba zárt egészség

A diófa Perzsiából származik, melynek közel 21 fajtája ismert a világban. A fa csonthéjas gyümölcse a dió. Neve a latin Juglans regia-ból származik, mely király diót jelent. Elnevezéséhez többféle történet is kapcsolódik. Egyesek szerint Jupiter főistenről kapta dicső nevét, hiszen az istenek kedvelt gyümölcse volt. Még mások szerint azért kapta királyi titulusát, mert a diófa koronája hatalmas. Őseink a Volga vidé kén ismerkedtek meg a dióval és hozták magukkal hazánkba. Azóta sikere töretlen és számos jótékony hatása van a szervezetünkre.
Mi található egy dióban?

Összetétele (94 százalék teljes meghámozott diósúly)

* Víz (4 százalék teljes meghámozott diósúly)
* Zsír (komponált hét különböző zsírsav, köztük a lényeges zsírsavak, linoleic sav (la) és alpha-linolenic sav (ALA), egy omega-3 zsírsav)
* Fehérje (18 különböző aminosavból állt)
* Szénhidrát (három különböző fajta cukorból állt)
* Élelmi rost

Ásványis anyagok (1 százalék teljes meghámozott diósúly)

* Kálcium
* Vas
* Magnézium
* Foszfor
* Kálium
* Nátrium
* Cink
* Réz
* Mangán
* Szelén

Vitaminok (0.3 százalék teljes meghámozott diósúly)

* C vitamin
* Thiamin
* Ribofavin
* Niacin
* Pantothenic savanyú
* Vitamin B6
* Folsav
* Vitamin A
* Vitamin E (alpha-tocopherol)
* Vitamin E (delta-tocopherol)
* Vitamin E (gamma-tocopherol)
* Vitamin K

Jótékony hatása: Mint láthatjuk számos ásványi anyagot, és vitamint tartalmaz ez a kicsi dió. Érdemes hát megismerkedni egészségügyi hatásaival is. A dió nagyszerű forrása a telítetlen zsírsavaknak, és néhány szem dió egy-egy magas zsírtartalmú, nehéz étkezés után normalizálhatja a koleszterinszintet. A dió segít megőrizni a vérerek rugalmasságát is. A gyümölcsben ráadásul sok omega-3 zsírsav és antioxidáns is található. Néhány tanulmány szerint napi egy uncia dió elropogtatása segít megvédeni a szívet a betegségektől. Vértisztító, serkenti az emésztést, ugyanakkor bélféregűző hatásáról is ismert. Nagyon hatékony gyomor- és bélhurut ellen.

Kutatások kimutatták, hogy a diófogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegséget nőknél. Olyan nők, akik egy héten keresztül megettek több mint 1 unciás adag diót, 27 százalék csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, mint azoknak a nőknek, akik ritkán vagy soha nem esznek diókat. A legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy fontos szerepe van a rák megelőzésében, mert a dióban található polifenolok egyes tagjai: antimutagén és antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rákburjánzás kialakulásának a megakadályozásában."

A brazil dió vagy más néven paradió így néz ki:

A házipatika.com oldalon olvashattok róla bővebben. Legtöbbször fasírtot készítek belőle, de nagyon finom az ebből a dióból készült magtej is.

A jó öreg kesudió:

A kesudiót általában süteményekbe használom, de nagyon finom mindenféle szószhoz, öntethez. Sajnos a nálunk kereskedelmi forgalomban kapható kesudió nem nyers, de annyi jó tulajdonsága van, és olyan finom, hogy ezt én elnézem neki, és használom.
Idézet a wikipedia.org oldalról:

"A kesudióban nagyon sok értékes tápanyag található: foszfor, magnézium, vas, réz, cink, szelén, A- és B-vitaminok, béta-karotin, folsav, hogy csak néhányat említsünk. Külön is kiemelnénk magas kalciumtartalmát, melynek köszönhetően erősíti a csontokat, a hajat és a körmöt. A kesudió ezen kívül tele van antioxidáns hatású E-vitaminnal is. Az E-vitamin késlelteti a sejtek öregedését és a szabad gyököktől is véd.

Túlnyomórészben telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így csökkenti a keringési betegségek kockázatát."

Pekándió:

Nagyon hasonlít a hagyományos dióra, mind ízben, mind pedig kinézetre. Kevés helyen lehet nálunk kapni, én sem használom. Jobban szeretem a hazai testvérét.
A pekándióról nem találtam semmi érdekeset a neten magyarul, ha utánakeresel, és találsz valami hasznosat, kérlek írd meg nekem, mert akkor belinkelem ide is.

És végül itt a makadámia dió:

A zacskót is lefényképeztem! Ezt a diót egyedül a pizzához készített magsajt-hoz használom. Nagyon finom, de elég drága, és szerintem nem nyers.

Nincsenek megjegyzések: