2009. december 15., kedd

Dió gombócok paradicsom mártással


Nem igazán jó az időzítése ennek az ételnek. Ugyanis nincs kifejezetten paradicsom szezon. Nyáron újra elő kell majd venni ezt az ötletet, mert ugyan finom lett, de majd csak a nyári paradicsomból lesz az igazi! Ákossal a maláj kofta receptet szerettük volna kicsit magyarosabbá tenni, gombóc, paradicsomszósz, elsőre nem is tűnt rossz ötletnek.

A gombóc teljesen jó, nem túl zsíros, ha még több zöldséget teszel bele, akkor talán még ízesebb is lesz. És bármilyen zöldséges szószt kitalálhatsz hozzá, vagy csak valamilyen zöld salátával is eheted. Könnyű, finom, és gyorsan készen van.

Most azért teszem fel, hogy el ne felejtsük! És mert olyan jó képek készültek róla. A paradicsomos szósz biztos sokkal pirosabb lesz, ha nem ilyen sápadt téli paradicsomból fog készülni!

Dió gombócok
1,5 csésze áztatott dió (1-2 napig áztasd, majd jól szárítsd meg)
fél sárgarépa
fél fehérrépa
3 kanál csíráztatott hajdina
1 kanál szójaszósz (vagy pici só)
pár levélke petrezselyem
1 kanál aszalt paradicsom (beáztatva, apró darabokra vágva)


Aprítógépbe tesszük az összes hozzávalót, és finomra aprítjuk. Kis golyókat formázunk a masszából. Az állaga morzsolódós lesz, úgyhogy erővel kell összetapasztani a gombócokat, nem fog könnyen összeállni. Nem kell aszalni, mert ez már készen is van.

szósz:
1 banán
2 paradicsom
1 csésze aszalt paradicsom (mehetett volna bele több is)
1 kanál citromlé
1 kanál szójaszósz (vagy pici só)
1/2 cukkíni hámozva
1 kanál oliva olaj (hogy krémesebb legyen)
pár szem kesudió
kevés víz

Mehet minden a turmixgépbe, simára kell keverni. Nem tettünk bele fűszereket, szándékosan. A paradicsomnak kellett volna dominálni, de szegény nagyon satnya volt... A színén is látszik. Nem baj, nyáron visszatérünk rá, mert egyébként finom lett!

Az első tányér látszik fent, gombóc, szósz, és csicsóka-sárgarépa köret, ez a 101 Kiskutyás mancsos pedig már a második tányér, nem vacakoltam a köret formázásával. Az ízén persze nem változtatott.

Nincsenek megjegyzések: