2010. január 22., péntek

Fűszeres pizza és céklás hajdina kolbász


A potluck-ra céklás hajdina kolbászt vittem, jó sokat. A bekevert adagból két tálca kolbász lett, és még mindig maradt a tésztából. Gondoltam egyet, és a maradékból egy kerek lapot készítettem.

Erre egy dióból készített finom krémet kentem, majd apróra vágott zöldségekkel hintettem meg.

Hozzávalók: (ez két tepsi kolbászka és egy pizza alaphoz elég, vagy 2-3 pizza alaphoz)
1 sárgarépa
1 cékla
1/2 lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csésze őrölt sárga lenmag
1-1 csésze csíráztatott hajdina
ízesítés: só, bors, pirospaprika, chili

a szószhoz:
1 csésze beáztatott dió
1/2 citrom leve
néhány levél petrezselyem (pici csokor)
1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
pici só, tiszta víz

paprika, uborka feldarabolva...

A lenmagot előre megdaráljuk (pl. kávédarálón), és kevés vízzel tésztaszerű masszává dolgozzuk. Legalább 1 óráig állni hagyjuk.
A zöldségeket és egy csésze hajdina csírát aprítógépben jó morzsásra daraboljuk, összekeverjük a lenmag-tésztával. Legvégül tesszük hozzá a második csésze hajdinát, ekkor már nem aprítjuk, egyben hagyjuk. Ízesítjük, lehet bátran, azért nem írtam mennyiségeket, mert ezt kóstolni kell. (nem kell sajnálni a fűszereket... )

Tetszés szerinti formájú fasírtokat lehet belőle formázni, de mivel olyan az állaga, mint egy kolbásznak, legjobb forma a kis "hurka"...


A maradékból pizza alap lesz:


Addig kell szárítani, amíg a külseje megszárad, de belül egy picit még puha marad. A pizza alapot kicsit tovább... ezt meg is kell egyszer fordítani, hogy az alja is megszáradjon.

dió krém: az összes hozzávalót turmixgépben simára keverjük. Ha a kolbászkrémhez esszük, akkor nagyon jó mártogatósnak, a pizzára pedig rá lehet kenni.

A többféle színű paprikát és az uborkát kockákra vágjuk, és rászórjuk a pizza tetejére.

Így lesz egyféle tésztából kétféle étel. Jó étvágyat hozzá.

Ne felejtsétek el, hogy sütőben, vagy radiátor tetején is ki lehet szárítani, légkeveréses villanysütőben a legalacsonyabb fokozaton, ujjnyira nyitott ajtónál.

Így néz ki a kiszárított kolbász, ennek már a belseje is megszáradt... Nem annyira szép, mint amennyire nagyon finom.

A fűszeres pizza alaphoz nagyon megy ez a kicsit citromos, fokhagymás, petrezselymes krém, és a ropogós zöldségek a tetején... ezt is ki kell próbálni!

1 megjegyzés:

Annipanni írta...

Nekem csak a kolbászkából jutott, de isteni finom volt! Azt hiszem ez lesz a legközelebbi Gittás recept, amit kipróbálok :)