2010. június 17., csütörtök

Falafel


2 csésze csíráztatott csicseriborsó, leszűrve
1-1 csésze beáztatott tökmag, napraforgó mag
1 kis fej vöröshagyma1 szál sárgarépa, durvára vágva
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors
1 kiskanál őrölt koriander
1 kiskanál őrölt kömény
1 kis csomag petrezselyemzöld (ne vidd túlzásba, ne legyen zöld a falafel :) )


Tedd a csicseriborsó csírát aprítógépbe a többi hozzávalóval együtt, ízlés szerint sózd, borsozd. Addig dolgozzuk, míg össze nem áll egy masszává, de még a csicseriborsó kicsit darabos marad. Ha nem állna össze, 1 kanál oliva olajat tehetünk hozzá. A keverékből formálj gombócokat, és aszald meg. (aszalógépben 42 fokon, vagy légkeveréses sütőben, legalsó fokozaton, kicsire nyitott ajtónál)


Frissen, azonnal is eheted, csak aszalás nélkül nem áll el.

Salátával, zöldségszószokkal érdemes fogyasztani, magában kicsit száraz.
Ha teljesen kiszárítod, akkor sokáig eláll. Ha a belsejét nem szárítod ki, akkor finomabb ugyan, de 1-2 napon belül meg kell enni, mert beindul az erjedés, és már nem lesz finom.

4 megjegyzés:

Ildi írta...

Gitta, te valamiféle màgus vagy! Tegnap este óta csíràzik egy adag csicseriborsó, még fogalmam se volt, mi lesz belöle, erre benézek hozzàd és tessék: guszta csicseriborsós recept! Köszönöm, kipróbàlom! :-)

Gitta írta...

Örülök!

Bridge írta...

Igazán jól hangzik, de az áztatás elég a csicseriborsónak? Hüvelyes, tehát vagy főzés, vagy csíráztatás, vagy aszalás. Nyersen nem javasolnám. Ha rosszul tudom, nyugodtan javíts ki.

Gitta írta...

Bridge! A hozzávalók között úgy szerepel, hogy "2 csésze csíráztatott csicseriborsó", vagyis jól tudod, ki kell csíráztatni! Mindjárt teszek fel a posthoz egy csicseriborsó csíra fotót is!