2010. június 14., hétfő

Háromszínű jégkrém

Már épp ideje volt, hogy rászánjam magam... a gyerekek nyaggatnak, fagyi, fagyi!
Talán azért nehezebb, mert nem vagyok arról meggyőződve, hogy mi arra vagyunk teremtve, hogy jéggé fagyott nyalánkságokat együnk. (lehet, hogy én magam nem szeretem a fagyit?)
Vagy csak az anyai féltés van bennem, nehogy a gyerek torka megfájduljon?
Tulajdonképpen bármilyen gyümölcsből lehet "vizes" fagyit készíteni. Összeturmixolod, kicsit megízesíted, megédesíted, beletöltöd formákba, megfagyasztod, és már lehet is nyalni. Ha nincs formád, akkor egy kisebb pohárkát használj, és állíts bele egy fapálcikát, az lesz majd a "nyele". Az így készített eper vagy málna fagyi igazi finomság.

Ha ennél krémesebb fagylaltra vágysz, akkor a gyümölcs mellett valamilyen olajos magot is kell használnod, ami biztosítja a növényi zsírt, a krémes hatást. Erre a legalkalmasabb a dió, kesudió, esetleg nyers, hántolt kendermag. (ez utóbbi a legegészségesebb)


A legfrissebb kedvenc, a háromszínű jégkrém:
1 csésze kesudió
1 csésze víz
1 csésze kókuszreszelék (vagy kókuszchips, szeletelt kókusz)
1 banán
édesítés ízlés szerint, pl 1 kanál méz, vagy 10 csepp stévia (elhagyható, ha elég a banán édesíteni)
1 csipet vanília por
5-6 szem eper, vagy málna, vagy más piros gyümölcs
1 evőkanál kakaópor

A diót a vízzel, kókusszal, a banánnal, az édesítőszerrel turmixgépben simára keverjük. A masszát három részre osztjuk, az elsőbe belekeverjük a vanília port, ez lesz a vanília ízű, a második részbe belekeverjük a kakaóport, a harmadikba pedig az összeturmixolt gyümölcsöket. Jégkrém formákba öntjük és betesszük a mélyhűtőbe. A fenti mennyiség 8 jégkrémre elég, és még az edényekből is ki lehet kanalazni a maradékot :) mindenki megelégedésére...

A banán (vagy valamilyen más gyümölcs) azért kell az alapba, hogy ne legyen túl tömény, zsíros. A gyümölcs kicsit lazítja, és persze finomabb is lesz. Ha nem akarsz édesítőszert használni, szerintem így is finom, a banán megédesíti, és így talán természetesebb lesz.
A turmixgéppel pedig dolgozzátok jó sokáig, hogy sima legyen, ne ilyen darabos, mint amilyen az enyém lett... ne siessétek el, türelem.

Ez a kép még a formában mutatja a finomságot.

Nincsenek megjegyzések: