2010. július 27., kedd

Reggeli csíra


Reggelire ajánlom ezt a finomságot, elsősorban ötletként, hiszen bármilyen gyümölccsel, sokféle csírával tálalható. Ha eszel tejterméket, használhatsz az öntethez joghurtot, vagy kefírt, a kesudiós öntet helyett. Én mindenesetre ezt ajánlom.

Hozzávalók 1 személyre:
2 alma
1 banán
1 kanál citromlé
1 marék mazsola
1 marék ribizli (vagy más savanykás gyümölcs)
1-2 kanál semleges ízű csíra (pl lóhere vagy lucerna csíra)
1-2 kanál mungóbab csíra

az öntethez: (ez az öntet több adagra elég, de ennél kevesebbet nem érdemes keverni)
1 csésze kesudió
1 csésze tiszta víz
1/2 citrom leve
1 kanál méz (vagy más édesítőszer, amit használsz)
(kiskanál fahéj vagy vanília ízesítésnek)

Az almát nagylyukú reszelőn lereszeljük és gyorsan meglocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljon meg, a banánt felkarikázzuk. A többi hozzávalóval összekeverjük.
Az öntethez valókat turmixgéppel simára keverjük.

Ha zsírmentes reggelit szeretnél, akkor a kesudió helyett használj gyümölcsöket, almát, banánt kevés vízzel turmixolj össze, ízesítsd meg, és azt öntsd a csírás-gyümölcsös keverékre.

Lefényképezni és leírni tovább tartott, mint elkészíteni.

Használhatsz bármilyen gyümölcsöt, ami épp van otthon, arra figyelj, hogy a keményebbeket reszeld, vagy vágd kisebb darabokra. Barack és sárgadinnye most nagy kedvenc nálunk, azért készítettem most almából és banánból, hogy a recept egész évben "ehető" legyen. A puhábbakat hagyhatod nagyobban. Lehetőleg legyen benne édes és savanyú, az összhatást az öntettel tudod kiegyensúlyozni: édesebb gyümölcsökhöz az öntetet készítsd savanykásabbra, ha pedig savanyúbb gyümölcsöket használsz, az öntetbe tehetsz kicsit több mézet.

A semleges ízű csírákat ajánlom inkább, búzacsíra, babcsíra, hajdina csíra, lucerna vagy lóhere csíra. A markánsabb ízű csírákat más ételekhez használd, nem igazán megy pl hagyma vagy retekcsíra a gyümölcsökhöz.

Jól indul a nap egy ilyen reggelivel!

Nincsenek megjegyzések: