2010. december 18., szombat

Céklasaláta savanyú káposztával

A cékla mellett a másik nagy téli kedvenc a savanyú káposzta!


 Az igazi, otthon készített, ecet nélkül, magában savanyodott káposzta igazi téli étel! Nálunk hagyománya van az elkészítésének, Amerikában pedig most kezdik felfedezni nyersétel körökben, és mint "szuperétel"-t emlegetik. Kiemelkedően magas C vitamin tartalma miatt nagyon ajánlom most mindenkinek, és én még úgy tudom, hogy B12 vitamint is tartalmaz. Aki semmilyen állati eredetű táplálékot nem vesz magához, vagyis teljesen vega, annak pedig emiatt is kiemelkedő jelentősége van a fogyasztásának.

A savanyú káposztát semmiképpen ne főzd meg! Az értékes tápanyagok mind elveszítik erejüket a hő hatására.

Hozzávalók: 
20 dkg reszelt cékla
15 dkg savanyú káposzta
15 dkg édes alma lereszelve
10 dkg dió

A reszelt céklát, az összevágott káposztát és a szintén lereszelt almát összekeverjük, megszórjuk dióval, és már lehet is fogyasztani.

Cékla madársalátával, dióval

Öntetet nem kapott, mert megkóstoltam, és nem volt szükség a további ízesítésre: a káposztától elég savanyú és sós lett, az almától elég édes, és a dió pedig ad hozzá egy kis olajat természetes, eredeti formában.

Nincsenek megjegyzések: