2011. január 4., kedd

Édes karfiol

Mi más jönne mostanában, karfiol, brokkoli, káposzta, cékla...
Paradicsom meg paprika lesz majd nyáron!



Szilvi ötlete volt, hogy próbáljuk ki a karfiolt édes szósszal. Karfiolból fasírtot, rizs-utánzatot szoktam készíteni, beleteszem nyers levesbe, de ritkán szerepel édességekben, ez tény. De miért ne szakíthatnánk ezzel a hagyománnyal? Kipróbáltam, és semmi baja nincs. Egy édes szószt készítettem hozzá, és a karfiol mellé almát, aszalt gyümölcsöket tettem, így a karfiolt csak mint roppanós „valamit” lehet érezni benne. Egy hasonló összeállítás cukkínivel is bevált, de állíthatom, hogy karfiollal is remek.

Hozzávalók:
20 dkg karfiol
20 dkg alma (ez két kicsi vagy másfél közepes alma)
   (és bármilyen friss gyümölcs még belemehet... szőlő, szilva, apróra vágva)
10 dkg vegyes aszalt gyümölcs (mazsola, áfonya, aszalt szilva, stb)

15 dkg mandula (hámozva, beáztatva)
kb. 2 dl víz
1 evőkanál méz
1 evőkanál citromlé
1 kávéskanál vanília por (vagy egy vanília rúd kikapart belseje)


A karfiolt egészen pici rózsákra szedjük, a zsenge szárát is felvagdossuk pici darabokra. Az almát mossuk, kimagozzuk, és héjastul egészen apró darabokra vágjuk (mint a mazsola). Az aszalt gyümölcsöket is felvágjuk, ahol erre szükség van, pl szilvát, barackot. A karfiolt, az almát és az aszalt gyümölcsöket jól összekeverjük. Szerintem ez úgy finom, ha a gyümölcsök kicsit túlsúlyban vannak a karfiolhoz képest.
A szószhoz mindent turmixgépbe teszünk, és egy teljesen sima állagú krémet készítünk. ráöntjük a zöldséges-gyümölcsös keverékre, jól összeforgatjuk. Ha túl sűrű lenne, narancs levével hígítjuk.
Vanília helyett fahéjjal is lehet ízesíteni.  

Tipp: kesudióval is nagyon finom, csak tudjátok ugye, hogy a kesudió nem nyers? Bár nagyon egészséges, de nem nyers. (sajnos)
Évi hívta fel a figyelmemet arra, hogy ennél az ételnél nem érvényesülnek az ételtársítás szabályai, vagyis az emésztése nem lesz tökéletes, mert együtt szerepelnek az édes gyümölcsök a zöldséggel és az olajos maggal. Bár ezt egy egészséges szervezet tudja tolerálni, rendszeres fogyasztását akkor sem javaslom. Figyeld a tested, jelezni fogja, hogy mi jó neki, és mi nem!  

1 megjegyzés:

Sophia írta...

Ez nagyon guszta, mindenképpen ki fogom próbálni:)