2013. március 13., szerda

Székelykáposzta nyersen

Néhány hónapja készítünk nyers székelykáposztát a Nyersétel Akadémián. Aki rendelt már a Vegafood-tól, az ismeri, tudja, hogy fantasztikusan finom, igazi harmonikus, magyaros ízek, ropogós káposzta, krémes környezetben.
(a savanyú káposzta rendkívül egészséges, jótékony hatással van a bélrendszerre, magas a C vitamint tartalma, segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, stb... de mindezt csak nyersen! Főzéssel az értékes tápanyagok nagy része elbomlik, megsemmisül. Ki kell próbálni nyersen. Finom!)



Több helyen szerepel a fotója is, mások bejegyzéseiben, cikkekben, facebook-on... és nagyon sokan kérik a receptjét. Hát íme, úgy gondoltam, hogy ez annyira finom, egészséges, hogy nem tartom meg magamnak. Készítsétek el otthon ti is a nyers, vegán változatát.

A székelykáposzta nevének eredetéről több történet is kering, a nyers-vegán székelykáposztáról én ezt tudom írni (hátha még bevonul ez is a történelembe) A Nyersétel Akadémián Peti, a szakács megkérdezte egyszer: "Annyira nagy sikere van a korhely levesnek, és a rakott savanyú káposztának. Ki kellene találni még valamilyen ételt savanyú káposztából, valami finomat". Erre a másik szakács, István: "Csináljunk székelykáposztát! Nyers pörkölt alapot hagymásan, paprikásan, mandulával helyettesítjük a tejfölt, holnap kipróbáljuk!"
És másnap megszületett a nyers vegán székelykáposzta, ami azóta is az egyik legnagyobb kedvenc, az M1 Családbarát magazinjában, a Nyersétel Akadémia sajtótájékoztatóján, tanfolyamon találkozhattatok vele.

Csak "igazi", magában savanyított káposztát használjunk, mert az ecetes, tartósított savanyú káposzta nem az igazi!

Székelykáposzta nyersen
1,5 kg savanyú káposzta kinyomkodva
15 dkg paradió
10 dkg mandula (beáztatva, héját lehúzva)
1-1 darab tv és kápia paprika
10 dkg póréhagyma, vagy lilahagyma
2-3 fokhagyma
2-3 darab paradicsom,
só, bors, magyaros fűszerkeverék, kömény, koriander

A paradió és a mandula illik legjobban ehhez az ételhez. De használhatunk bármilyen olajos magot, diófélét, pl. napraforgó mag, kesudió, dió, stb...)
A káposztát felvágjuk, félretesszük.(a kinyomkodott levét meg lehet inni, finom)
A zöldségeket simára turmixoljuk, majd beletesszük a magokat és a fűszereket. Összekeverjük a káposztával. A tetejére magtejfölt teszünk:

Magtejföl 
Hozzávalók:
15 dkg áztatott napraforgó mag+kesudió vegyesen
citromlé,
só, bors, 2-3 csepp stévia, vagy más édesítőszer
víz

A hozzávalókból tejfölszerűt turmixolunk.

A magtejfölt a káposztára kanalazzuk, és petrezselyemmel díszítjük. 

Még több nyers recept savanyú káposztával: - ITT -  

Nincsenek megjegyzések: