2016. november 21., hétfő

Kókuszos mandulagolyók (több változatban)

A kókuszos mandulatej készítésénél visszamaradó pépet sokféleképpen fel lehet használni. Az egyik, talán legegyszerűbb módja a Raffaelló golyó készítése.

Mandulás-kakaós kókuszgolyó
Az alapanyagunk morzsolódó, kicsit száraz, emiatt kókuszolajat vagy kókuszkrémet kell hozzátenni, a másik összetevő az édesítést szolgálja, agave szirup, vagy méz (ahogy tetszik), de mindenképpen valamilyen folyékony édesítőszer legyen, ugyanis itt nagyon fontos a "ragasztás", amit egy kristályos, száraz édesítőszer nem tud produkálni. A datolyát is nagyon szeretjük, csak itt most a színe miatt nem jöhet szóba. (maradjon csak szép fehér az a golyó)

Raffaello golyó (no meg nem Raffaello, ami hátrébb van, csokis)
Hozzávalók:
15 dkg kókusz-mandula pép (ami a tej készítésénél visszamarad) 
1-2 evőkanál kókuszolaj (enélkül túl száraz lenne a massza)
2 evőkanál folyékony édesítőszer (valamilyen szirup vagy méz)
kókuszreszelék
egy mokkáskanál fahéj
egy-egy szem mandula a golyók közepébe
(vagy kakaópor, ha többféle golyót készítünk...)

Szép sorban...
A magpépet, kókuszolajat, és az édesítőszert jól összedolgozzuk. Fahéjjal ízesíthetjük. Kis golyókat formázunk, a közepére rakhatunk egy-egy szem mandulát. A golyók első harmadát meghempergetjük a kókuszreszelékben.
A golyók második harmadát kakaóporba forgatjuk.
A megmaradt kakaóport a maradék masszához adjuk, és a kakaós kókuszgolyókat ismét kókuszreszelékbe forgatjuk.




2016. november 19., szombat

Kókuszos mandulatej


Magtej mandulából és kókuszreszelékből
Milyen jó, ha az ember lánya felnő és felnőttek a barátnői :)
Ma délelőtt Nóra lányom barátnőiével elmélkedtünk, hogy miből lehet növényi tejet készíteni, mandula, mák, dió, kókuszreszelék, stb... Azt mondták, hogy ehhez növényi tejkészítő gép kell, különben biztos nagyon macerás. No akkor csináljunk egyet, meglátjátok, hogy milyen egyszerű... jó de miből készítsük? Van itthon dió, mandula, kókuszreszelék..
Kettőből nem lehetne? Dehogynem! Micsoda jó ötlet... :) legyen mandula és kókusz...

hozzávalók: mandula és kókuszreszelék (a háttérben a mandulás kókuszgolyó)

 vagyis:

14 dkg mag (mandula és kókuszreszelék kb fele fele arányban)
1 liter víz
szűrő (vagy szűrőzsák, vagy egy nyeles konyhai szűrő, nagyon finom szűrő felülettel)


Kókuszreszelék

mandula
A magokat a vízbe tesszük és simára turmixoljuk.
Trükk: először csak 1/2 liter vízzel, hogy minél simább legyen. Utána mehet bele a többi víz.

Ezután a fehér folyadékot beleöntjük a szűrőbe vagy szűrőzsákba, és kinyomkodjuk a levét.

Ami kijön, az a tej. Jelen esetben kókuszos mandulatej.Peti fiam azt mondta rá, hogy finom, mert egyszerre lehet érezni a mandula és a kókusz ízét :) igaza is van :)
Ami visszamarad, az a pép, nagyon finom, sok mindenre fel lehet használni. Ez a pép kókuszos és mandulás, rögtön jön az ötlet, csináljunk belőle raffaello golyót.A fotója itt van, a recept a következő blogbejegyzés lesz.
Már itt is van :) Kókuszos mandulagolyók többféle változatban 



2016. november 16., szerda

Fodroskel zöld turmixba

Kevesen ismerik a fodroskelt, pedig az egyik legértékesebb zöld levelű zöldségünk, és már több helyen is lehet kapni :) főleg a biopiacon, de láttam már máshol is a városban. Szerencsére.



Itt egy jó kis cikk róla, ha többet szeretnél tudni: Mi fán terem a fodroskel?

Mondjuk ellentmondásnak érzem, hogy a cikk kiemeli a fodros kel magas C vitamin tartalmát, és utána mindjárt az első receptben süssük-pároljuk 5 percig... a C vitamin rovására természetesen.

Én mindenesetre azt ajánlom, hogy fogyasszuk nyersen.Zöld turmixba.

Hozzávalók:
1 marék fodroskel
1 alma
3 dl víz

A fentieket tessék jól összeturmixolni, lehetőleg 2-3 percig, hogy teljesen selymes, sima legyen. Először kevés vízzel, majd ha már egyáltalán nem látszanak benne a rostok, akkor mehet bele még egy kis víz és készen is van.


2016. november 15., kedd

Bundás mandulasajt zöldséges rizottóval és áfonya lekvárral

A Fem3Cafe műsorában készítettem el ezt a finomságot. Volt már menüben is, és Piliscsabán, a nyersétel táborokban is ettük már. Tudom, hogy jó választás volt, mert ennek mindig nagy sikere van.
a TV műsor első része 
A TV műsor második része

Mivel ez az étel több részből áll, érdemes belőle nagyobb adagot készíteni, mert egy pár napig eláll, és ilyen kicsi egyszemélyes adagokhoz nem szívesen áll hozzá az ember.

A fotón a rizottóban csak zöldborsó van

Mandulasajt
hozzávalók 4 főre
30 dkg hámozott mandula
2 evőkanál sörélesztő pehely,
1 evőkanál utifűmaghéj,
1 teáskanál himalája só
10 dkg hámozott cukkini

a bundához:
10 dkg őrölt mandula (vagy napraforgó mag is megfelel)
1 evőkanál sörélesztő pehely,
1 evőkanál utifűmaghéj,
1 kávéskanál himalája só

A nyers rizottó 4 adaghoz:
30 dkg fehérrépa
25 dkg színes zöldségek vegyesen apróra vágva (kápia paprika, cukkini, brokkoli, sárgarépa, stb)
1 kis csokor petrezselyemzöld

Az áfonya lekvárhoz:
20 dkg aszalt vörösáfonya tisztított vízbe beáztatva
5 dkg aszalt vagy 10 dkg fagyasztott meggy 
1-2 evőkanál víz

A sajthoz először a cukkiniből készítünk teljesen sima pépet. A többi hozzávalót aprítógépben morzsásra aprítjuk.
A cukkinipépből és a mandulaőrleményből a egy jó sűrű masszát gyúrunk. Ha túl nedves, utifűmaghéjat, ha túl kemény, akkor egy kis vizet öntünk még hozzá. Egy kb 8 cm átmérőjű rudat formázunk belőle, és hűtőszekrényben pihentetjük 1 órán keresztül.
A bundához szintén aprítógépben morzsásra aprítjuk a hozzávalókat.
Az egy óra elteltével elővesszük a mandulasajt rudat, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Megforgatjuk a morzsában, és a szeleteket tálra rakjuk.

A rizottóhoz a fehérrépát aprítógépben morzsásra aprítjuk. A többi zöldséget apróra vágjuk és a répához keverjük. A petrezselymet finomra vágjuk, azt is hozzákeverjük.

Az aszalt áfonyát és a meggyet áztassuk be tisztított vízbe legalább 2 órára. Kézzel szedjük szét az összeragadt szemeket. Turmixgéppel pépesítsük, ehhez nem is kell más… készen is van.

Sajnos a műsorban én nem fotóztam (Berki Krisztián lefotózta, nála ott volt a telefonja), ez egy régebbi illusztráció, melyet Birta Endre készített.

2016. november 12., szombat

Diógolyó salátával

Ebben az évben (2016) ezzel a vacsorával indítottuk a nyersétel hétvégéket Piliscsabán. Persze mindig más volt a diógolyó ízesítése, hol paprikás, hol aszalt paradicsomos, hol pedig füstös paprikás ízű volt a golyó, a salátában pedig váltogattuk a gyümölcsöt, hol narancs, hol kiwi, vagy éppen grapefruit volt... és az öntet sem volt mindig ugyanolyan, hol almás, citromos, hol tokaji balzsamecetes, volt már gyömbéres vagy mézes-mustármagos.


Csupa íz és zamat... kicsit erősebb fűszerezésű, tömör íz a diógolyó, hozzá pedig egy friss, gyümölcsös, nagyon könnyű saláta. Jól kiegészítik egymást, biztosan jóllaksz vele :)

Most az egyik lehetséges változatot írom le, a variációkat tessék hozzágondolni, és kipróbálni.

Hozzávalók 10 adaghoz:
20 dkg dió,
40 dkg napraforgómag,
15 dkg kápia paprika,
2-3 gerezd fokhagyma,

20 dkg vegyes zöldség apró kockákra vágva (lilahagyma, kápia paprika, reszelt répa vegyesen)

A dió és a napraforgó mag is előkészítést igényel. Mindkettőt előzőleg beáztattuk tiszta vízbe, és itt ázott legalább 12 órán keresztül. Ezalatt jól kiáztak az enzimgátló anyagok, az enzimek feléledtek, beindultak a csírázási folyamatok, megnövekedett az enzimatikus tevékenység... vagyis jól felébresztettük a magokat. Ilyenkor meg lehet kóstolni, az ízük is sokkal finomabb, teljesebb. Az időzítés itt egy nehéz kérdés, mert a beáztatott magokat gyorsan el kell használni, mert így már gyorsan romlik... ezért inkább ilyenkor betesszük az aszalógépbe, és teljesen szárazra aszaljuk. Mi történik ilyenkor? Az enzimek köszönik szépen jól megmaradnak, ugyanakkor a szárítással tartósítás is történik: vagyis ha megszárítva dobozba tesszük, akkor bármikor felhasználható, akár hetekig is eláll. Ez a folyamat a magok "aktiválása".
Vagyis: ha van otthon mindig aktivált diónk és napraforgó magunk, akkor már nem kell az előkészítéssel foglalkozni, hanem azonnal felhasználhatjuk őket.

A diót és a napraforgó magot szárazon megőröljük, félretesszük.
A paprikát, fokhagymát a sóval simára turmixoljuk, a többi zöldséget egészen apróra vágjuk (vagy reszeljük). A turmixolt zöldségeket összegyúrjuk a száraz magokkal, majd belegyúrjuk az apró zöldségkockákat. Zöldségkocka nélkül is finom, talán úgy túl tömény, a zöldségkockák lazítják kicsit.

Ez így már készen is lenne, nem szükséges aszalni. Ha mégis túl lágynak érezzük, akkor kevés utifűmag héjjal lehet sűríteni.

Fagylaltos kanállal gombócokat formázunk és a saláta mellé tálaljuk.

A salátáról nem mondanék túl sokat, a lényeg, hogy falatnyi (nem kisebb és nem nagyobb) darabokra vágjuk a zöldségeket (salátát, uborkát, paprikát, hagymát, paradicsomot, esetleg retket, de mehet bele friss kukorica vagy olajbogyó is). 10%-ban vágjuk bele valamilyen gyümölcsöt, pl. narancsot vagy kiwit, nagy sikere lesz :)
Az öntethez pedig turmixoljunk simára 1-2 almát, ízesítsük citromlével és egy kevés datolyával, sóval, öntsük a salátára, jól keverjük el és tálaljuk. Ha diógolyó mellé adjuk a salátát, akkor a salátára már ne tegyünk olajat, mert a diógolyó is zsíros...

A csírát, vagy bármilyen friss zöld levelet ne hagyjuk ki belőle, bazsalikom, petrezselyemzöld... nyami :)


2016. november 9., szerda

Adventi nyersétel hétvége Lénárt Gittával és Nyári Lászlóval

Egy csodás hétvégi programra szeretnélek invitálni benneteket :)


Helyszín, időpont: 2016 december 02. - december 04.ig.
Piliscsaba, István király út 147. (Cosmos ökopanzió)

Szeretettel hívunk egy feltöltő, adventi hétvégére, a Pilisbe. Tarts velünk és készüljünk együtt az ünnepekre. Ezen a hétvégén lehetőségünk lesz megismerkedni a nyers ételek ünnepi változataival, visszanézhetünk és tudatosan összegezhetjük, a 2016-os évet. Együtt készíthetünk ajándékokat barátainknak, szeretteinknek. Célunk a tudatos táplálkozás népszerűsítése mellett, hogy együtt élhessük át veletek az Advent és a Karácsony hangulatát.

Az egészséges, nyers ételekről Lénárt Gitta és csapata gondoskodik, az önismereti folyamatokat, Nyári László segíti. Az ételek alapanyagai kizárólag zöldségek, gyümölcsök, magok, csírák.

A program:

Péntek:
14.oo - 16.3o Érkezés, elhelyezkedés, regisztráció
16.3o - 17.00 Tábor nyitás, fontos tudnivalók
17.oo - 19.00 Nyers vacsora készítése és elfogyasztása.
19.oo - 19.30 Beszélgetés Szakács Viktória dietetikussal a nyers étkezés alapjairól
2o.oo - 22.00 Nyitó kör, ismerkedős beszélgetés.

Szombat:
06.00 - 07.00 Reggeli meditáció (fakultatív)
08.0o - 10.00 Ünnepi nyers reggeli közös elkészítése és elfogyasztása.
1o.0o - 12.0o Kreatív, Karácsonyi díszek és ajándékok készítése Erzsivel.
12.oo - 14.00 Ünnepi nyers ebéd közös elkészítése és elfogyasztása.
14.3o - 16.3o Tudatos év összegzés Lacival.
17.oo - 19.00 Ünnepi nyers vacsora elkészítése és elfogyasztása.
20.00 - 22.oo Esti közös program, ajándékozás.

Vasárnap:
06.00 - 07.00 Reggeli meditáció (fakultatív)
08.0o - 10.00 Nyers reggeli készítése és elfogyasztása.
1o.oo - 12.00 Záró, közösségi program.
12.00 - 14.00 Nyers ebéd készítése és elfogyasztása.
14.oo - 15.oo Búcsúzkodás, hazaindulás.

A program gyönyörű környezetben, friss levegőn, jó társaságban, finom ételekkel kerül megrendezésre...
A helyszínen meg lehet vásárolni Lénárt Gitta könyveit, valamint a Nyersétel Akadémia aszalványait, ropogtatnivalóit.
Részvételi díj: 34.900 Ft/fő, mely tartalmazza 2 éjszaka szállást 2-5 ágyas szobákban, napi 3x nyers étkezést, és a közös programokat.
A hétvége alatt igénybe lehet venni Király Ákos masszázsát.
Jelentkezés:
gitta@nyersetelakademia.hu vagy onismeret@nyarilaszlo.hu címen!
Mindenkinek kellemes és hasznos időtöltést kíván Lénárt Gitta és Nyári László

2016. november 8., kedd

Cukkini spagetti, sokféleképpen szeretjük

A cukkini spagetti régi társ a nyers konyhában. Többféle módon lehet spagettit faragni a cukkiniből, aki ügyes, annak késsel, de lehet kapni egy erre a célra kifejlesztett kis masinát, nézzétek csak:



Ilyeneket lehet ezekkel vágni:


A zöldségek adják az ízüket, ami sokszor semleges (ezért szeretjük a cukkinit spirálozni, mert nincs íze), és ilyenkor az étel jellegét mi határozzuk meg azzal a szósszal, öntettel, amit ráteszünk.
Ha többféle alapanyagból készítjük, akkor színpompás kavalkád lesz a tányérunkon, amit akár ízesíthetünk egyszerűen is, akár egy salátát:

Színes zöldség spagetti avokádóval, balzsamecettel

A legegyszerűbb szósz a paradicsomos öntet, amihez paradicsom, kápia paprika, aszalt paradicsom kell, fűszerezve sóval, fokhagymával, bazsalikommal, citromlével és egy szem datolyával (isteni). Mindezeket jól összeturmixoljuk és már készen is van.

Készíthetünk zsírosabb önteteket is mandulából vagy kesudióból, esetleg napraforgó magból úgy, hogy elturmixoljuk tiszta vízzel teljesen simára, és ízlés szerint fűszerezzük. Ha nem szeretnénk túl sok zsíros magot enni, akkor az öntetbe tegyünk még sok sok zöldséget, hogy lazább, könnyebb legyen :) És ettől még még finomabb lesz :)

Sajtos ízű öntetet mandulából tudunk készíteni úgy, hogy a mandulatej készítésnél visszamaradt pépet elturmixoljuk tiszta vízzel, kevés cukkinivel lazítjuk (hámozzuk meg, hogy világos maradjon a szósz), és sóval, sörélesztő pehellyel ízesítsük. Kevés citromlét is lehet hozzá tenni, ami még jobban kiemeli a sajtos ízt.
A kockára vágott aszalt paradicsom nagyon megy hozzá :) Íme:

Sajtszószos cukkini spagetti aszalt paradicsommal, csírákkal

Nyersétel hétvégén sok sok cukkini spagetti :)

Jó kísérletezgetést, és jó étvágyat!

2016. november 7., hétfő

Nyers könnyű csokitorta

A novemberi nyersétel hétvégén készítettük el ezt a gyönyörű nyers csokitortát, ami azért különleges, mert habkönnyű, nem túl édes, finom, krémes...



Havi rendszerességgel tartunk nyersétel hétvégéket Piliscsabán, ahol péntektől vasárnapig együtt vagyunk, nyers ételeket készítünk, eszünk... és minden hétvégén viszek valami különleges programot, most a novemberi hétvége témája a germán medicína volt, Deák Csaba tartott előadást és vele tisztáztuk a kérdéseinket is (volt sok).

De jöjjön a lényeg, a csokitorta receptje a18 cm-es tortaformához

Hozzávalók:
az alaphoz:
10 dkg kókuszreszelék
5 dkg zabpehely
5-10 dkg datolya (beáztatva)
1 csipet só
a krémhez:
20 dkg kesudió, és annyi víz, amennyi épp ellepi
40 dkg datolya (beáztatva mérve)
1 teáskanál vanília őrlemény
1 teáskanál agar agar
1 dl víz
2 evőkanál kakaópor
az öntet:
20 dkg bármilyen piros bogyós gyümölcs
1 banán



Sütőpapírral kibélelünk egy kis tortaformát (kb 18 cm-es). A zabpelyhet aprítógépben megtörjük (nem kell teljesen lisztté őrölni), és összekeverjük a kókuszreszelékkel és a sóval. A beáztatott datolyából annyit gyúrunk hozzá, hogy egy nem túl nedves, de formázható masszát kapjunk. Ez kb 5 dkg, de lehet több is, attól is függ, hogy mennyire nyomkodtuk ki belőle a vizet. Ezt a masszát belenyomkodjuk az előkészített tortaformába, kanál hátuljával jól kisimítjuk szép egyenesre.
A csokikrémhez a kesudiót simára turmixoljuk annyi vízzel, amennyi a turmixgépben szükséges ahhoz, hogy egy teljesen sima krémet kapjunk. Hozzátesszük a datolyát, vaníliát és a kakaóport (csoki-imádók több kakaóport is használhatnak), majd elkészítjük a növényi zselatint. 1 dl vizet felforralunk, és elkeverünk benne 1 csapott teáskanál agar agar port. Addig keverjük, amíg fel nem olvad a por és el nem készül a zselé. Nem baj, ha felhabzik, folyamatosan kell keverni.  A csokikrémet elkezdjük keverni (lehetőleg a turmixgéppel) és így csurgatjuk bele apránként az agar agar zselét. Beletöltjük a tortaformába, elsimítjuk a tetejét, majd hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
1 óra múlva már lehet tálalni, szépen összeáll, szépen lehet szeletelni. 
Az öntet opcionális: nélküle is finom a torta, de vele még különlegesebb :)
A piros gyümölcsöket (lehet meggy vagy málna vagy szeder, áfonya, vagy ezek keveréke is, ilyenkor főleg fagyasztott állapotban) elturmixoljuk a banánnal és készen is vagyunk. Tálaláskor szépen ráöntjük a tortára.


A nyersétel hétvége egyik fénypontja volt ez a tortaszelet :) :) :)