2017. június 27., kedd

Mandulasajt sörélesztő pehellyel, utifűmaghéjjal

Többféleképpen lehet mandulasajtot készíteni, már itt a blogon is van egy pár recept.

ha kockára vágjuk, salátához keverhetjük 

Ez most egy olyan recept, ami lágy, mégis jó a tartása, lehet vágni, szeletelni. A krémességét a mandula finom rostjai adják, ha rajta hagyod a mandulán a héját, akkor kicsit barnás lesz a színe, az ízén nem változtat.

Hozzávalók:
20 dkg mandula (beáztatott vagy blansírozott)
8 dl tisztított víz
2 evőkanál hidegen sajtolt oliva olaj
1 evőkanál sörélesztő pehely (ez adja meg a sajtos ízt)
1 evőkanál utifűmaghéj
1 teáskanál só (kóstold, és sózd ízlés szerint)
1-2 evőkanál citromlé

Elkészítés: A mandulát először 4 dl vízzel turmixgépbe tesszük, és simára turmixoljuk. Felöntjük a maradék 4 dl vízzel, és átturmixoljuk még egyszer.  Szűrőzsákkal átszűrjük. (tulajdonképpen azt is írhattam volna, hogy készítsünk 20 dkg mandulából mandulatejet, amit igyunk meg.)

felvágva

Annyit hozzátennék, hogy amikor mandulatejet készítünk, akkor a szűrőzsákkal a mandulamasszát jól kinyomkodjuk, hogy minél több folyadékot tudjunk kipréselni belőle, és hogy a visszamaradó pép minél szárazabb legyen. Nos… most itt ebben az esetben inkább hagyjunk egy kis nedvességet a pépben, ne legyen teljesen száraz. Ha régebben eltett mandulapépet veszünk elő, és azt használjuk, akkor 2-3 evőkanál mandulatejjel lágyítsuk vissza, hogy könnyebb legyen keverni, és szebb legyen a sajt állaga.

A visszamaradt péphez keverjük hozzá a többi hozzávalót. Borítsuk formákba, és tegyük hűtőszekrénybe. Tálalás előtt vágjuk kockára. Hidegen 2-3 napig eláll.


Nincsenek megjegyzések: