2017. december 27., szerda

Töltött káposzta

A savanyú káposzta igazi szuperétel. A legfontosabb téli C-vitamin forrásunk, magas rosttartalma miatt is érdemes fogyasztani. A káposzta erjedése során keletkező tejsav erősíti az immunrendszerünket, segít helyreállítani a bélflóránkat. Kifejezetten téli étel, lehetőleg nyersen együk J ugyanis a főzéssel mind a C-vitamin tartalma, mind a tejsavbaktérium tartalma jelentősen lecsökken.


Hozzávalók (ez kb 1 kg töltelék):
5 dkg  lilahagyma (kb 1/2 fej),
1 gerezd fokhagyma,
5 dkg aszalt paradicsom,
25 dkg fehér répa,
10 dkg sárgarépa,
35 dkg zellergumó,
20 dkg napraforgó mag beáztatva,
só, bors ízlés szerint (kóstolni kell)
10 darab nagy káposzta levél

kb 20 dkg szálas savanyú káposzta
1 teáskanál pirospaprika
1 kisebb fej hagyma
1/2 kápia paprika
5 dkg aszalt paradicsom
kevés víz

A töltelékhez a hozzávalókat, zöldségeket és a napraforgó magot aprítógépben finom morzsásra, krémesre dolgozzuk. Kóstoljuk, ízleljük. Mivel a káposzta levél sós, ezért a tölteléket nem kell nagyon megsózni.
Ebből a mennyiségből 20 darab 5 dkg-os gombócot formázunk, félretesszük.
A savanyú káposzta levelek vastag erét kivágjuk, így minden levélből 2 tekercset tudunk készíteni. A fél levélre tegyünk egy gombóc tölteléket és tekerjük fel.

A szálas káposztát mossuk ki, és vágjuk fel. Turmixoljunk hozzá nyers „pörkölt” alapot, hagymával, paprikával, kevés vízzel, aszalt paradicsommal. Keverjük a káposztához, és tegyük egy nagy tál aljára. Erre rendezgessük el a töltött káposztákat. Kínálhatunk hozzá kesutejfölt és lenkenyeret, díszítsük zöld csírával. 

Fotó: Birta Endre

Nincsenek megjegyzések: